Hikayat Langlang Buana

Sebahagian ringkasan daripada goesprih.blogspot.com

Raja Indera Bumaya ialah seorang raja keturunan manusia. Raja Indera Buyama terlihat gambar Kesuma Dewi dalam mimpinya lalu berusaha mencari Kesuma Dewi. Semasa mencari Kesuma Dewi Raja Indera Bumaya bertemu dengan seorang puteri peri bernama Cendera Lela Nur lela. Tetapi pertemuan tersebut menimbulkan salah sangka kepada Johan Syah Peri tunangan Cendera Lela Nur Lela lalu mereka berperang. Tetapi, akhirnya mereka menjadi sahabat. Raja Indera Bumaya pun berangkat mencari jalan untuk ke kayangan.

Johan Syah Peri berpesan agar mengingat dan menyeru namanya jika mahukan pertolongan walaupun di mana-mana Raja Indera Bumaya berada.

Raja Indera Bumaya berjalan ke arah matahari jatuh berdasarkan panduan yang diberi oleh Johan Syahperi. Dalam perjalanan Raja Indera Bumaya melihat kekayaan Allah SWT yang cantik-cantik. Akhirnya Raja Indera Bumaya bertemu dengan sebuah padang yang sangat luas dan terdapat sebuah tasik yang sangat luas seperti laut.

Raja Indera Bumaya berjalan menuju ke arah tasik tersebut. Kelihatan tasik berombak-ombak. Pokok-pokok bunga dan buah-buahan dan ikan-ikan di dalam tasik menyambut kedatangan Raja Indera Bumaya dengan berpantun.

Raja Indera Bumaya bermain-main di tepi tasik lalu tertidur di bawah sepohon kayu beringin di atas batu hampar. Pada ketika itu peri iaitu penunggu tasik datang menghampiri Raja Indera Bumaya.

Tasik itu sebenarnya, dimiliki oleh seorang lagi peri bernama Raja Baharum Dewa yang memiliki kerajaan yang sangat besar . Raja Baharum Dewa mempunyai seorang anak perempuan yang sangat cantik yang tidak dibenarkan oleh Raja Baharum Dewa berkahwin dengan bangsa jin, mambang dan dewa-dewa. Nama puterinya Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berusia 14 tahun.

Peri bertanya tentang asal usul Raja Indera Bumaya lalu diceritakan oleh Raja Indera Bumaya bahawa dia berasal dari negeri Lela Gambar dan anak kepada Maharaja Indera Kuci. Raja Indera Bumaya dijemput tinggal di rumah peri . Baginda dibawa oleh peri itu ke rumahnya. Setelah sampai, Raja Indera Bumaya dijamu makan dan minum.

Di rumah nenek terdapat sebuah taman lantas Raja Indera Bumaya bertanya tentang taman tersebut setelah selesai makan dan minum. Peri memaklumkan taman tersebut ialah taman anak kepada Raja Baharum Dewa yang sangat cantik bernama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Raja Indera Bumaya teruja untuk melihat tuan puteri tersebut.

Peri memberitahu Raja Indera Bumaya bahawa Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi akan ke taman tersebut untuk mandi tiga hari lagi.

KISAH DALAM ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU BERMULA DARI SINI

Isu penting dalam kisah Raja Indera Buyama ini ialah kebijaksanaan menggunakan akal fikiran untuk mencapai hajat dan cita-cita.

Kebijaksanaan merupakan elemen penting untuk mencapai kejayaan.

Dalam setiap kehidupan, manusia tidak dapat mengelakkan diri daripada mendapat pertolongan orang lain untuk mencapai kejayaan.

SINOPSIS
KISAH DI MAHLIGAI TUAN PUTERI MANDU RATNA DEWI
Inangda kepada Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi memberitahu baginda bahawa ia bermimpi langit berpayung bulan dipagar bintang lantas dijawab oleh Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bahawa dia juga bermimpi diselimut oleh karangan bunga. Baunya pula belum hilang dan masih lekat di tubuhnya. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi menyampaikan hasratnya untuk memiliki bunga tersebut.

Dayang-dayang baginda memberitahu Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bahawa baginda akan bersuami. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi mengajak inangda ke taman untuk mandi. Segala kelengkapan mandi seperti bedak dan langir disediakan oleh dayang-dayang perwara.

Setelah pagi, Tuan Puteri Ratna Mandu Dewi dan dayang-dayang turun ke taman di rumah peri.

KISAH DI RUMAH PERI

Kedatangan Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dimaklumkan oleh peri kepada Raja Indera Buyama . Raja Indera Buyama diminta menyembunyikan diri.

Sebaik sahaja Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi sampai ke taman , baginda terus bertanya kepada peri tentang keadaan rumah peri yang kelihatan seperti ada didatangi tetamu. Tetapi peri memberitahu bahawa tikar bantal yang kelihatan seperti telah digunakan itu digunakan oleh peri sendiri pada waktu malam.

Seterusnya Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berbedak dan berlangir tetapi tidak menyedari diperhatikan oleh Raja Indera Buyama.

Ketika Tuan Puteri Indera Buyama turun mandi di kolam, Raja Buyama turun ke tepi kolam dan berselindung di belakang pokok kemunting. Rja Indera Buyama terus menukar dirinya menjadi seekor burung bayan yang terlalu cantik;
i. Mata daripada intan
ii. Bulu pusparagam ( pelbagai warna )
iii. Kaki daripada emas
iv. Suara sangat merdu.

Burung bayan hinggap di pohon kemunting dan mengeluarkan suara yang sangat merdu dan didengari oleh Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi lalu terpandang burung bayan di atas pokok kemunting. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi memerintah dayang-dayangnya menangkap burung bayan tersebut tetapi gagal lantas Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi disarankan untuk menangkap sendiri burung bayan tersebut.

Sebaik sahaja Tuan Putri Mandu Ratna Dewi naik dari kolam; burung bayan terus hinggap di tangannya.
Burung bayan dibawa pulang ke rumah peri . Peri bertanya tentang burung bayan tersebut dan Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi memberitahu burung bayan diambil dari pokok kemunting.

Burung bayan terbang dari tangan Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi lalu berpantun lantas ditanya oleh Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tentang asal usulnya.

Burung bayan memberitahu dia berasal dari negeri LELA GAMBAR iaitu sebuah daerah di sebelah matahari naik.

Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bertanya tentang negeri LELA GAMBAR dan diberitahu oleh bayan bahawa neberi LELA GAMBAR sangat besar dan rajanya mempunyai seorang anak lelaki bernama Raja Indera Buyama yang sangat berbudi bahasa dan bijaksana serta sangat tampan. Bayan memberitahu Raja Indera Buyama ialah tuannya.

Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi meminta bayan menceritakan kisah Raja Indera Buyama lantas bayan menceritakan kisah Raja Indera Buyaman dengan Tuan Puteri Candera Lela Nurlela. Kisah peperangannya dengan Raja Johan Syahperi dan perkahwinan Tuan Puteri Candera Lela Nurlela dengan Raja Johan Syahperi.

Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi ingin mengetahui sama ada Raja Indera Buyama akan sampai ke tempat peri. Bayan berasa yakin Raja Indera Buyama akan sampai ke situ.

KISAH DI MAHLIGAI TUAN PUTERI MANDU RATNA DEWI

Bayan dibawa pulang ke mahligai Tuan Puteri mandu Ratna Dewi dan dikurung di dalam sangkar yang dibuat daripada
i. Emas sepuluh mutu
ii. Bertatah ratu mutu manikam berumbai-umbai seperti mutiara

Pada waktu malam burung bayan keluar dari sangkar lalu menghadap Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Sebaik sahaja bayan berada di hadapannya, bayan ditanya tentang kedatangan tuannya Raja Indera Buyama.

Bayan memaklumkan bahawa Rja Indera Buyama akan datang pada masa itu juga. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat gembira kerana baginda terlalu ingin melihat Raja Indera Buyama.

Selepas berkata-kata, bayan menukar rupanya menjadi burung nuri lantas berpantun. Sebaik sahaja mendengar pantun tersebut, Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berasa Raja Indera Buyama seorang raja yang bijak lalu bertanya tentang kedatangan Raja Indera Byuama sekali lagi.

Nuri terus meyakinkan Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bahawa Raja Indera Buyama sudah hampir tiba. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak sabar-sabar untuk melihat wajah Raja Indera Buyama lalu meminta nuri menunjukkkan rupa Raja Indera Buyama. Setelah menunjukkan wajah Raja Indera Buyama dengan sayapnya , nuri bertukar menjadi sekuntum bunga. Melihat keadaan tersebut Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi terus mengambil bunga tersebut lalu diciumnya. Ketika itu nuri bertukar menjadi seorang pemuda yang sangat tampan.

Sekali lagi,Tuan Puteri Mandu Ratna mengakui kebijaksanaan Raja Indera Buyama apabila melihat keajaiban nuri menukar diri menjadi seorang lelaki yang sangat tampan. Pada masa itu juga, Raja Indera Buyama kembali menukar dirinya yang asli. Melihat kehadiran Raja Indera Buyama di hadapannya, Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berasa malu dan mahu melarikan diri. Akan tetapi ditahan oleh Raja Indera Buyama

Dayang-dayang juga mengakui kebijaksanaan Raja Indera Buyama setelah melihat kejadian-kejadian tersebut.

Raja Indera Buyama dijemput bersantap bersama-sama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dan bersuka ria bersama-sama dayang-dayang inang pengasuh sehingga riuh rendah bunyinya.

SEBENARNYA, mahligai Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi sebenarnya dikawal siang dan malam oleh
i. Empat orang menteri
ii. Empat orang hulubalang memegang senjata dan berbaju rantai

Bunyi riuh rendah didengari oleh oleh hulubalang lalu diadukan kepada empat orang menteri
Setelah itu menteri keempat mengadu hal tersebut kepada Raja Bahrum Dewa melalui biduanda.

Aduan biduanda menimbulkan kemarahan Raja Bahrum Dewa lalu memerintah empat puluh hulubalang dan segala rakyat mengepung Raja Indera Buyama yang berada di dalam mahligai Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi pada waktu malam itu.

Melihat mahligai dikepung Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dan dayang-dayang berasa cemas kerana tahu ayahandanya Raja Bahrum Dewa sangat marah. Raja Indera Buyama memujuk Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi agar tidak meninggalkannya. Pada masa yang sama, semakin ramai orang yang mengepung mahligai sehingga mencemaskan inangda.

Apabila hari hari hampir siang Raja Indera Buyama mencita gemala pemberian Raja Johan Shahperi lalu menjelmalah empat orang yang lengkap bersenjata lalu diperintahnya untuk berperang dengan Raja Baharum Dewa tetapi tidak dibenarkan membunuh sesiapa. Banyaklah rakyat Raja Bahrum Dewa yang tewas dan tertangkap oleh orang suruhan Raja Indera Buyama. Ada yang melarikan diri kerana tidak sanggup ditangkap oleh empat orang suruhan Raja Indera Buyama tersebut.

Hal tersebut dimaklumkan kepada Raja Baharum Dewa iaitu;
i. 200 orang hulubalang melarikan diri
ii. 20 orang hulubalang tertangkap
iii. Seorang orang suruhan Rja Indera Buyama boleh mengalahkan beribu-ribu hulubalang Raja Baharum Dewa.

Apabila mendengar perkara tersebut Raja Bahrum Dewa berasa marah lantas memerintah segala rakyat berkampung sekali lagi untuk menangkap Raja Indera Buyama.

Melihat keadaan mahligai yang dikepung sekali lagi, Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berasa amat takut kerana mengetahui ayahandanya Raja Baharum Dewa sangat marah. Tetapi dipujuk oleh Raja Indera Buyama . Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi terus menyatakan cintanya terhadap Raja Indera Buyama. Mendengar pengakuan Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi, Raja Indera Buyama terus mencita gemala hikmat pemberian Raja Johan Shahperi lalu keluar empat ribu jin dari gemala hikmat tersebut.

Raja Indera Buyama lantas memerintah empat ribu jin tersebut berperang dengan rakyat Raja Baharum Dewa.

Peperangan yang besar terjadi sehingga banyak darah tumpah ke bumi dan tasik indera bergegar kerana peperangan tersebut.

LATIHAN KENDIRI
i. Berikan maksud
a) Bulan dipagar bintang
b) Bulu itu daripada pusparagam

c) Buah pala buah rumbia,
Santapan puteri dinihari;
Sungguhpun jauh tanah manusia,
Segeralah kami mendapatkan dia.

ii. Sekiranya anda Raja Baharum Dewa, jelaskan tindakan yang akan anda ambil setelah mendengar aduan daripada biduanda.

iii. Pada pendapat anda mengapakah bayan menceritakan kisah Raja Indera Buyama kepada Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi?

iv. Jelaskan tindakan yang lebih rasioanal yang perlu dilakukan oleh Raja Indera Buyama setelah mahligai Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dikepung oleh hulubalang Raja Baharum Dewa.

HIKAYAT SIAK

Hikayat Siak merupakan karya sastera sejarah. Banyak fakta tentang kesultanan Melayu terkandung dalam hikayat ini. Hikayat bermaksud cerita, maka Hikayat Siak ialah cerita/sejarah tentang Siak

Cari lokasi-lokasi yang terdapat dalam Hikayat Siak

MELALUI LAMAN WEB GOOGLES MAPS

http://maps.google.com/

1. SIAK

2. MENGKALIS (BENGKALIS)

3. BUKIT BATU

4. RAWAS

5. PALEMBANG

6. PAGARUYUNG

7. MELAKA

8. JOHOR LAMA, KOTA TINGGI, MALAYSIA

9. RIAU

10. BATU BAHARA

11. TANAH PUTIH

12. KUBU

Tandakan lokasi-lokasi tersebut di atas peta di bawah

Berdasarkan teks KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku menceritakan Siak sebagai tempat Raja Kecil membina kekuatan ketenteraan untuk menyerang Johor

RINGKASAN LATAR CERITA YANG ADA KAITAN DENGAN RAJA KECIL

(Rujukan paling hampir dengan kisah ini ialah Asal usul Raja Kecil dalam teks Komsas Antologi Kerusi yang digunakan sehingga 2010 )

Cerita dalam Hikayat Siak menceritakan kisah Raja Kecil yang semasa kecil dipanggil Tuan Bujang. Raja Kecil merupakan anak Sultan Mahmud yang memerintah Johor Lama . Sultan Mahmud lebih dikenali sebagai Raja Mangkat Dijulang ( Marhum Mangkat Dijulang ). Makam baginda masih ada di kampung Makam Kota Tinggi dan diwartakan sebagai lokasi sejarah negeri Johor.

Sultan Mahmud dipercayai merupakan raja dari keturunan Sultan Mahmud dari Kesultanan Melayu Melaka yang tewas diserang Portugis. Sultan Mahmud dari Kesultanan Melayu Melaka telah melarikan diri ke Kampar , Sumatera dan berkahwin dengan seorang anak raja di sana.

Baginda dikurniakan dua orang anak lelaki . Seorang anaknya berhijrah ke Perak membuka kerajaan di sana dan seorang lagi berhijrah ke Johor Lama (Kota Tinggi) Johor dan membina sebuah negara di panggil Kerajaan Johor.

Pemerintahan Johor dari keturunan Kesultanan Melayu Melaka, sampai kepada Marhum Mangkat Dijulang. Baginda berkahwin dengan orang kebanyakan iaitu Encik Pung. Ketika baginda mangkat kerana dibunuh oleh Laksamananya sendiri, Pada ketika itu, Encik Pung sedang mengandungkan Tuan Bujang (Raja Keci). Sultan Mahmud Mangkat Dijulang tidak mempunyai anak dengan permaisurinya ,( tiada anak gahara)

Setelah Marhum Mangkat Dijulang mangkat, Encik Pung berjanji tidak akan menuntut tahta kerajaan Johor daripada Bendahara yang diberi kuasa memerintah kerana Marhum Mangkat Dijulang tiada zuriat daripada anak gahara.

Setelah melahirkan Raja Kecil , Bendahara amat khuatir Encik Pung akan menuntut tahta. Menyedari keselamatan Raja Kecil dalam bahaya, Encik Pung menyerahkan Raja Kecil kepada Temenggung Muar. Akan tetapi ketika Raja Kecil berusia 6 tahun, beliau dibawa berjumpa ibunya tetapi kedatangannya dapat dikesan oleh Bendahara. Menyedari keselamatannya terancam, Raja Kecil dibawa lari oleh Raja Negara Selat melalui pertolongan Nakhoda ke Palembang dan akhirnya dibawa ke Pagaruyung bertemu kaum keluarganya dan dipelihara oleh Puteri Jilan iaitu keluarga Raja Kecil yangberpangkat nenek kepada Raja Kecil. Baginda dibesarkan dengan nama Tuan Bujang.

********************************************************************

TEKS DALAM ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU menceritakan

i. pernobatan dan permahsyuran Tuan Bujang sebagai Yang Dipertuan Raja Kecil waris Kesultanan Johor dari keturunan Sultan Mahmud Mangkat Dijulang

ii. Perintah taat setia kepada semua orang Minangkabau oleh Tuan Puteri Jilan.

iii. Taat setia rakyat Minangkabau kepada Raja Kecil

iv. Perjuangan untuk menuntut hak ke atas kerajaan Johor yang ditadbir oleh keturunan Bendahara.

v. Raja Kecil menjadi Sultan Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah, Yang Dipertuan Besar.

HIKAYAT SIAK

Tuan Bujang (Raja Kecil) Dinobatkan

PERISTIWA PENTING IALAH PENOBATAN TUAN BUJANG SEBAGAI WARIS RAJA BAGI ORANG MINANGKABAU

KETURUNAN MARHUM MANGKAT DIJULANG

1. Tuan Bujang ,memohon kebenaran daripada Sultan Palembang untuk mudik ( ke kawasan hulu/pedalaman) iaitu ke Rawas. Sultan Palembang membenarkan Tuan Bujang mudik ke Rawas dan di sana Tuan Bujang berkahwin dengan anak Dipati Batu Kucing dan memiliki seorang anak lelaki bernama Raja Alam.

2. Tuan Bujang kemudian pergi ke Jambi untuk bertemu dengan Sultan Maharaja di Batu. Di Jambi Raja Kecil berperang dengan Sultan Maharaja merebut kebesaran dengan sultan di Kedah tetapi kalah.

3. Tuan Bujang pulang ke Minangkabau lalu terus ke Pagaruyung. Tuan Bujang menghadap Puteri Jilan. Raja Kecil memberitahu Tuan Puteri Jilan bahawa baginda meninggalkan Pagaruyung kerana melawat negeri orang. Seterusnya ,Puteri Jilan mencadangkan Tuan Bujang pergi belayar dan ke Siak. Seterusnya meminta Tuan Bujang mengambil semula kerajaan Johor dan menuntut semula kematian ayahandanya.

4. Tuan Bujang dinobatkan oleh Yamtuan Sakti bapa saudaranya…. Semasa penobatan tersebut Yamtuan Sakti telah menguji kesahihan Tuan Bujang sebagai pewaris Minangkabau lantas Tuan Bujang dinobatkan bersama-sama anak lelakinya.

5. Semasa dinobat, mahkota diletakkan di atas kepala Tuan Bujang dan Puteri Jilan membaca salasilah keturunan Tuan Bujang dan wajah Tuan Bujang sangat berseri-seri umpama bunga raya kembang pada waktu pagi. Melihat akan kehebatan tersebut segala pegawai, Menteri Yang Empat, Bendahara di Sungai Tarab, Makhdum di Sumanik, Enduma di Suroso

 • · sujud menyembah Tuan Bujang dan mengaku bahawa Tuan Bujang ialah seorang raja besar di Tanah Melayu.
 • · Mereka bermohon agar Tuan Bujang kekal dan tenteram menjadi raja di Tanah Melayu. Tuan Bujang digelar Yang Dipertuan Raja Kecil.

6. Seterusnya mahkota diletakkan oleh Yamtuan Sakti di atas kepala anakandanya tetapi senget lantas Yamtuan Sakti mengatakan anaknya tewas dengan kelebihan yang ada pada Raja Kecil lalu diberi nama Raja Beralah.

7. Suatu hari, Puteri Jilan dan Yang Diipertuan Sakti menunjukkan pedang kerajaan yang berasal dari Minangkabau yang dipersembahkan oleh Raja Kuantan kepada Raja Kecil . Pedang tersebut bernama Sepurejab. Puteri Jilan menyerahkan

 • · Pedang Sepurejab
 • · Sepah ( sejenis batu permata yang terdapat gambar akar atau kayu di

dalam batu permata tersebut )

 • · Lima depa rambut Puteri Jilan
 • · Dua butir kupang-kupang dan
 • · Sebuah cop mohor.

8. Puteri Jilan memaklumkan bahawa Raja Kecil akan turun ke laut maka Puteri Jilan memerintah;

§ Semua anak Minangkabau di laut

§ Semua anak Minangkabau di sekeliling Pulau Perca

§ mesti bersama-sama Raja Kecil menebus aib yang ditanggung oleh anaknya dan orang Minangkabau .

9. JIKA ada orang Minangkabau tidak mahu menyertai pasukan Raja Kecil mereka akan terkena sumpah kerana mengingkari perintah.

10. Akan tetapi, jika orang Minangkabau tidak dapat menyertai pasukan Raja Kecil maka mereka mesti memberi

 • · Dua puluh rial
 • · Selaras setinggar ( sejenis senapang kuno)
 • · Obat sekati ( sekati peluru setinggar )

11. Setelah selesai Yang Dipertuan Sakti mengenakan perjanjian di atas, baginda menyerahkan empat orang hulubalang kepada Raja Kecil

 • · Datuk Lebai Tasi
 • · Datuk Gergaji
 • · Raja Mendeling
 • · Sultan Pendalihan

Latihan Kendiri

i. Berikan maksud

 • · “Patik menengok cupak dan gantang orang”.

(muka surat 49)

 • · Sambil beryang-yang

( muka surat 49 )

 • · Kararlah ( muka surat 50)
 • · Kita pulangkan aib malunya anak kita ( muka surat 50)
 • · Kena bisa kawi ( muka surat 50)

ii. Kemukakan nilai yang terdapat dalam kisah Tuan Bujang (Raja Kecil ) Dinobatkan

iii. Kemukakan pengajaran yang terdapat dalam kisah Tuan Bujang (Raja Kecil) Dinobatkan

iv. Jelaskan perwatakan Raja Kecil dalam kisah Tuan Bujang (Raja Kecil) Dinobatkan.

v. Nyatakan sebab-sebab Puteri Jilan mahu Raja Kecil merampas Negeri Johor.

********************************************************************

KISAH RAJA KECIL

PERISTIWA PENTING IALAH PERJANJIAN TAAT SETIA ORANG MINANGKABAU KEPADA RAJA KECIL

a. Raja Kecil bermohon untuk berangkat danl didoakan oleh Puteri Jilan agar memperoleh kejayaan.

b. Raja Kecil sampai ke Siak Raja Kecil tidak mendedahkan identiti dirinya, sebaliknya baginda berulang alik dari Siak ke Bukit Batu ;membeli ikan terubuk dan telur ikan terubuk di di Bukit Batu lalu dibawa ke Siak untuk dijual. Pada satu hari Raja Kecil melakukan kesalahan kepada Bandar Bukit Batu lalu didenda sebanyak dua puluh rial. Raja Kecil amat marah lalu berdendam. Akibatnya baginda mengambil upah menjadi Nakhoda Penangguk ke Melaka tetapi bersumpah agar anak cucunya tidak menjadi Nakhoda Penangguk.

c. Seterusnya Raja Kecil pergi ke Mengkalis untuk bertemu dengan orang-orang Minangkabau kerana ramai antara mereka yang kaya raya dan mempunyai perahu yang besar-besar.

d. Sampai di Mengkalis, Raja Kecil terus bertemu penghulu lalu menyerahkan cop mohor kepada penghulu. Melihat sahaja cop mohor tersebut maka penghulu tahu bahawa Raja Kecil membawa perintah Yang Dipertuan Sakti lalu berasa takut (gementar). Penghulu dengan segera memerintah orang-orang Minangkabau yang ada di Mengkalis berkampung lalu menyembah daulat kepada Raja Kecil dan menyatakan taat setia kepada Raja Kecil.

e. Di Mengkalis Raja Kecil digelar Yang Dipertuan, raja turun dari Pagaruyung. Setelah berlaku lafaz taat setia di Mengkalis, Raja Kecil berangkat ke Batu Bahara pula kerana di situ terdapat ramai juga orang-orang Minangkabau. Di Batu Bahara Raja Kecil mendapat pengakuan taat setia daripada Penghulu Yang Berempat. Raja Kecil juga mendapatkan pengakuan taat setia daripada orang-orang Minangkabau di Tanah Putih dan di Kubu.

f. Raja Kecil Pulang semula ke Mengkalis dan membuat strategi untuk menyerang Johor.

Latihan Kendiri

i. Apakah reaksi penghulu apabila melihat cap dari Pagaruyung?

ii. Pada pendapat anda , mengapakah Raja Kecil ‘tiada memeliharakan dirinya,” semasa berada di Siak?

RAJA KECIL MENYERANG JOHOR

PERISTIWA PENTING IALAH

i. PERJANJIAN RAJA KECIL DENGAN RAJA BUGIS UNTUK MENYERANG KERAJAAN JOHOR

ii. SYARAT-SYARAT YANG DIKENAKAN OLEH DAENG PARANI

iii. PEPERANGAN DENGAN JOHOR

iv. KEMANGKATAN IBUNYA ENCIK PUNG

v. PERKAHWINAN RAJA KECIL DENGAN TENGKU KAMARIAH, ANAK BENDAHARA

1. Ketika Raja Kecil berada di Mengkalis, baginda dikunjungi oleh Raja Bugis iaitu Daeng Parani, Daeng Celak dan Raja Tuha. Mereka sudah saling mengenalketika tinggal dim Bangkah Kota semasa Raja Kecil tinggal dengan Sultan Palembang.

2. Semasa pertemuan tersebut, Raja Kecil menyampaikan hasrat untuk menyerang Johor. Daeng Parani membuat perjanjian jika Raja Kecil menang

3. Raja Kecil menjadi Yang Dipertuan Besar di Johor

4. Daeng Parani menjadi Yang Dipertuan Muda

5. Setelah semua syarat dipersetujui Daeng Parani bergerak ke Langat dan mengumpul semua orang Bugis di sana untuk menyertai pasukan perang Raja Kecil.

6. Sepucuk surat dihantar kepada Yang Dipertuan Johor di Johor memaklumkan Raja Kecil anakanda kepada Marhum Mangkat Dijulang akan kembali ke Johor untuk menuntut bela kematian ayahandanya. Johor diminta bersiap sedia.

7. Sebaik sahaja surat diterima, Yang Dipertuan Johor mengumpul semua orang besar-besar dan berpakat membaiki kota dan parit.

8. Berita Raja Kecil yang akan datang ke Johor tersebar luas sampai ke pengetahuan Raja Negara Selat . Oleh itu Raja Negara Selat bersama-sama rakyat Johor datang ke Mengkalis untuk bertemu dengan Raja Kecil.

9. Di Mengkalis, Raja Negara Selat dan orang Johor mengatakan Raja Kecil ialah orang Johor sementara orang Minangkabau mengatakan Raja Kecilm ialah orang Minangkabau.

10. Perbezaan pendapat mereka dileraikan oleh Raja Kecil sebaliknya memninta mereka semua bekerjasama . Raja Kecil mempersiap perahu besar dan kecil lalu berangkat ke Johor bersama-sama orang Johor (rakyat Selat) dan semua rakyat yang tinggal di kawasan laut.

11. Sebaik sahaja tiba di Kuala Sungai Johor, orang Johor dengan riuh rendahnya melaungkan kedatangan tuan mereka. Semua kaum keluarga Laksamana datang menghadap Raja Kecil.

12. Orang Johor di Kuala Johor hendak menguji kesahihan Raja Kecil sebagai anak Marhum Mangkat Dijulang. Raja Kecil diminta menawarkan air yang masin.

13. Raja Kecil menjampi air masin tersebut sambil memasukkan lingkaran rotan ke dalam air masin tersebut.

14. Air berjaya ditawarkan oleh Raja Kecil. Orang Johor di Kuala Johor mengaku Raja Kecil sebagai tuan mereka.

15. Dari Kuala Johor, Raja Kecil bergerak masuk ke kota Negeri Johor. Pasukan Raja Kecil dibedil dari kubu tetapi hanya air yang keluar dari mulut meriam.

16. Raja Kecil terus mudik dan sampai ke Pangkalan Rama. Di Pangkalan Rama Raja Kecil melompat naik ke atas jambatan sambil menghunus pedang Sepurejab.

17. Tindakan Raja Kecil dituruti oleh hulubalang yang empat

 • · Datuk Lebai Tasi
 • · Datuk Gergaji
 • · Raja Mendeling
 • · Sultan Pendalihan

18. Raja Kecil diiringi oleh Orang Besar-besar dengan pedang terhunus . Suasana sanagat bising.

19. Kedatangan RajaKecil diketahui oleh Yang Dipertuan Johor, maka dengan segera baginda meninggalkan kota dan pulang ke Kampung Bendahara Lama.

20. Raja Kecil masuk ke dalam istana yang terletak di dalam kota diiringi hulubalang yang empat dan Orang Besar-besar lalu menunggu perintah Raja Kecil.

21. Raja Kecil bertanya tentang Bendahara. Penghulu Istana memberitahu bahawa Bendahara telah melarikan diri.

22. Pada masa yang sama Yamtuan Muda mengamuk dan membunuh anak dan isterinya. Dia berhasrat untuk mengamuk di dalam kota apabila habis semua anak isterinya dibunuh.

23. Tetapi sebaik sahaja semua anak isterinya dibunuh, dia berasa takut lalu nlari ked lam hutan.

24. Akhirnya, Yamtuan Muda mengambil keputusan menyerah diri kepada Raja Kecil kerana telah berdosa membunuh ayahanda Raja Kecil

25. Raja Kecil memaafkan Yamtuan Muda

26. Akan tetapi, berita pembunuhan anak isteri Yamtuan Muda sampai ke pengetahuan Raja Kecil. Raja Kecil meminta Bendahara memutuskan hukuman ke atas Yamtuan Muda.

27. Bendahara mengeluarkan perintah Yamtuan Muda dibunuh kerana bertindak tanpa kebenaran Raja Kecil.

28. Pada masa yang sama, Raja Kecil tidak sempat bertemu ibunya Ecik Pung kerana Encik Pung telah meninggal dunia.

29. Raja Kecil menziarahi jenazah ibunya dan mengurus jenazah ibunya mengikut adat kebesaran raja.

30. Raja Kecil mengadakan

§ Bacaan Al-Qurandi makam Encik Pung selama 40 hari

§ Tahlil

§ Bersedekah kepada fakir miskin

31. Raja Kecil meminang Tengku Tengah anak Bendahara

32. Malangnya, semasa hari raya semua anak Bendahara datang menghadap Raja Kecil kecuali Tengku Tengah.

33. Pada masa itu, Raja Kecil terpandang Tengku Kamariah, anak Bendahara yang bongsu lalu jatuh hati. Tetapi ditolak oleh Tengku Kamariah.

34. Bendahara tidak mampu menolak kehendak Raja Kecil kerana baginda ialah raja.

35. Akhirnya Raja Kecil menjadi raja Johor bergelar Sultan Abdul Jalil Syah, Yang Dipertuan Besar dan berkahwin dengan Tengku Kamariah.

LATIHAN KENDIRI

i. Kesan lokasi Kuala Sungai Johor

ii. Kesan Lokasi kota Negeri Johor (Johor Lama)

iii. LAKARKAN LALUAN RAJA KECIL DARI Mengkalis ke kota Negeri Johor

Cara: layari Googles Maps: negeri Johor, Malaysia bagi mendapatkan lokasi dalam peta

Taip Googles Maps

Klik Gets Destinations

A. MENGKALIS, SUMATERA, INDONESIA

B. KUALA JOHOR

C. KAMPUNG JOHOR LAMA , AIR TAWAR, JOHOR, MALAYSIA

i. Jelaskan perwatakan Raja Kecil dalam kisah Raja Kecil Menyerang Johor.

ii. Nyatakan kelebihan-kelebihan yang dimiliki oleh Raja Kecil dalam kisah Raja Kecil Menyerang Johor.

iii. Nyatakan tindakan Raja Kecil selepas dimaklumkan bondanya hilang.

iv. Berikan maksud rangkai kata

mendengar bondanya hilang

dengan tiada berbulang dan berkeris

menyerahkan nyawa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: