Drama Dato’Onn (Othman Hj Zainuddin)

Sinopsis

Drama mengisahkan sejarah hidup Dato Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdekaan sehingga ke akhir hayatnya Selepas kematian isteri, Dato Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang Dato Onn berkahwin dengan Halimah, balu adiknya. Dato Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Rumah dan tanah keluarganya dirampas dan kemudian berhijrah ke Singapura Di sana, Dato Onn dan Syed Hussein Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat, membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama DatoOnn, dan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Jepun menyerah kalah, berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kerasan. Banyak nyawa terkorban dan kerugian harta benda diatur bersama pmimpin MPAJA dan KMM, ketua kampong, Kiai Salleh dan lain-lain.

Masing-masing tidak mahu kalah, Dato Onn menengah mereka pecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Pada tahun 1946, Kongres Melayu ,UMNO telah lahir untul memperjuangkan hak orang
Melayu. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan unutk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Tanah melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Dato Onn
menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin, Johor Bharu.

Pemikiran

Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan. Drama ini menyorot kisah perjuangan Dato Onn menentang penjajah yang menguasai Johor. Penentangan dibuat dengan pelbagai kaedah seperti melalui akhbar, penubuhan parti dan mengadakan permuafakatan dengan maklamat mencapai kemerdekaan tanpa menggunakan kekerasan. Dato Onn selalu bersama keluarganya. Perjuangan melalui penentangan Malayan Union walaupun pengasas UMNO, terpaksa keluar parti kerana berlainan pendapat.

Persoalan

 1. persoalan golongan bangsawan yang berjiwa rakyat.
 2. Persoalan ini dapat dilihat melalui watak Dato Onn yang sanggup hidup susah dan tidak akan meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan genting.
 3. Persoalan kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. Ini amat penting untuk kesepakatan dan mewujudkan sebuah Negara yang kukuh dah kuat.
 4. Persoalan pengorbanan seorang pemimpin. Dato Onn sanggup dipecat dari menjadi pemungut cukai lantaran tidak bersetuju dengan dasar penjajah yang menindas masyarakat Johor. Rumah dilelong oleh Inggeris dan beliau terpaksa berpindah ke Singapura.
 5. Persoalan keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Dalam novel ini, pihak komunis sanggup melakukan pelbagai keganasan jika ada pihak yang enggan memberi kerjasama.
 6. Persoalan menjaga kepentingan dan maruah keluarga. Demi menyelamatkan keluarganya dan demi menyelamatkan anak-anak adiknya, Dato Onn sanggup mengahwini Halilmah iaitu balu kapada arwah adiknya, Muhammad.
 7. Persoalan kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini. Dalam drama, banyak kumpulan bangsawan yang terkubur dengan kemunculan wayang-wayang gambar. Orang tidak mahu lagi menonton pementasan bangsawan.
 8. Persoalan kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. Pihak Inggeris melalui tipu daya mendapatkan perintah Sultan Johor untuk pemungut cukai di negeri ini. Rumah dan tanah keluarga Dato Onn di Bukit Senyum turut dirampas kononnya bapanya berhutang dengan kerajaan Johor namun sebaliknya anugerah Sultan Johor kepada bapanya.
 9. Persoalan akhbar dalam membentuk minda rakyat Dato Onn berjaya membentuk fikiran bangsanya yang jauh ketinggalan melalui akhbar Warta Malaya.

Plot


Permulaan

watak Dato Onn digambarkan sebagai pemimpin orang-orang melayu yang berasal dari keturunan bangsawan. Beliau seorang yang berpendidikan tinggi dan berjiwa rakyat, pernah berkahwin dengan golongan bangsawan, tetapi gagal.

Perkembangan

watak Dato Onn sebagai pejuang kemerdekaan tanah air berkembang. Adiknya meninggal dunia dan beliau telah berkahwin dengan balu adiknya Halimah demi menyelamatkan keluarganya. Beliau telah dilantik menjadi pemungut cukai tetapi menentang dengan keras. Beliau telah dipecat dan hartanya dirampas dengan cara licik. Selepas berhijrah di Singapura, beliau dan beberapa orang rakan menerbitkan akhbar sendiri untuk menyuarakan penentangan dan menyedarkan bangsanya. Keadaan tanah air menjadi huru-hara semasa penjajahan Jepun dan Komunis Dato Onn tetap berusaha menyatupadukan rakyat jelata.

Konflik

perkahwinan Dato Onn tidak mendapat restu keluarga akibatnya berpisah beliau menentang sekeras-keraanya tindakan Inggeris untuk memungut cukai di negeri itu. Akhirnya dia dipecat sebagai pemungut cukai. MPAJA dan orang-orang di bawah pemimpin KMM tentang isu hak sama rata antara orang-orang Melayu dan bukan Melayu. Dato Onn tidak bersetuju dengan pendapat pemimpin KMM Burhanuddin dan Ahmad Boestanam yang ingin mengangkat senjata dan menyertai MPAJA menentang Inggeris.

Klimaks

dato Onn menubuhkan UMNO untuk memperjuangkan nasib orang Melayu

Peleraian

Oleh dasar yang diperkenalkan dalam UMNO tidak dipersetujui banyak pihak Dato Onn meninggalkan UMNO . sebelum ajalnya, Dato Onn sempat mendengar berita kemerdekaan tanah air.

Teknik pemerian

Pemerian

Dato Onn Jaafar nama menghias setiap bibir bangsa melayu,

nama yang harum bermadu menjadi penawar keresahan dan kesengsaraan hidup bawah penjajahan…

Imbas Kembali

Tapi, semalam dia sihat walafiat. Kawan tengok dia macam biasa.

Tak nampak pun tanda-tanda dia sakit. Oh Muhammad adikku…

Dialog


Onn: Apakah ertinya ini? Inggeris ingin merampas tanah saya di
Bukit Senyum

Watak dan Perwatakan
Dato Onn Jaafar

 • Seorang reformis dan pemimpin Melayu yang terulung
 • Menteri besar
 • Pengasas kemerdekaan
 • Seorang yang bertanggungjawab.
 • Seorang yang berani yang sanggup menegur Tuam Campbell yang menekan pegawai-pegawai Melayu dan sikap Bakhil.

Watak Sampingan
Halimah

 • Isteri Dato Onn
 • Seorang yang tegas, rajin berusaha. Halimah membantu Dato Onn mencari nafkah dengan menjual kiuh.

Cik Kah

 • Seri panggung Penari yang dapat menarik perhatian Dato Onn

Dj Campbell

 • Pegawai Inggeris
 • Sukar menerima teguran.
 • Menuduh Dato Onn menentang oentadbiran British selepas menerima teguran Dato Onn

Dr Burnaddin

 • Pemimpin KMM
 • Pengasas Parti PAS
 • Seorang yang tidak berfikiran jauh. Beliau menyangka Dato Onn. Lebih rela dijajah Inggeris di bawah Malayan Union apabila Dato Onn tidak bersetujui bergabung dengan MPAJA

Latar

Latar masa

 • 1927, Dato Onn menjadi nelayan
 • 21 Ogos 1945 Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM
 • 14 Mac 1946 semasa penentangan Malayan Union
 • 1947 peanugerahan Darjah Kerabat Kelas kedua
 • 1951 Dato Onn berucap
 • 31 Ogos 1957 tarikh pengisytiharan kemerdekaan

Latar tempat

 • singapura, Dato Onn menjadi nelayan
 • Bukit Pasir, Muar Dato Onn bertemu MPAJA dan KMM
 • Kuala Lumpur, Dato Onn dianugeahkan Darjah Kerabat Kedua
 • Hotel Majestic, KL , Dato Onn berucap
 • Bandar Hilir, Melaka, pengiktirafan kemerdekaan tanah air

Latar masyarakat

 • masyarakat golongan bangsawan yang berjiwa rakyat dan sayang akan tanah air
 • masyarakat Melayu negeri Johor dan Tanah Melayu yang menjajah. Ditindas dan jauh ketinggalan
 • masyarakat penjajah yang suka menindas dan memungut kekayaan Negara yang dijajah
 • masyarakat yang ingin kemerdekaan melalui kekerasan seperti MPAJA dan KMM

Gaya Bahasa

Diksi

 • Kata pinjaman ( bahasa Inggeris) –miss,cabaret night club, Johor Sport Club
 • Kata pinjaman (bahasa Arab)-Masya-Allah, Insya-Allah
 • Peribahasa- bagai melukut di tepi gantang, kais pagi makan pagi kais petang makan petang

Nilai

 1. nilai taat kepada ibu bapa. Contohnya lantaran tidak mendapat restu keluarga akhirnya perkahwinan Dato Onn dan Cik Jah tidak bertahan lama.
 2. nilai bertanggungjawab. Contohnya Dato Onn bertanggungjawab terhadap keluarga dan negaranya.
 3. nilai bersatu padu. Contohnya rakyat jelata bersatu padu agar menjadi lebih kuat. Dato Onn menegah sama sekali perbalahandalam kalanhan rakyat sehingga berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah.
 4. nilai kesetiaan. Contohnya, Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat kelas kedua kepada Dato Onn dan pemimpin yang berjasa.
 5. nilai muafakat. Contohnya dalam menyelesaikan sesuatu masalah, muafakat amat penting dan masalah dapat diselesaikan.

Pengajaran

 1. pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan Negara.
 2. kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air dari sebarang bentuk penjajahan.
 3. kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah.
 4. kita perlu pandiai memilih maklumat daripada media massa adar tidak terpengaruh dengan unsure negative.
 5. kita perlulah pandai memilih jalan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: